Een alpacadracht duurt gemiddeld zo’n 345 dagen (11,5 maanden). Geboortes vinden bijna altijd overdag plaats, veelal tussen 8.00u ’s ochtends en 14.00u ’s middags is onze ervaring. Aangezien de merrie haar cria niet droog kan likken, is het hiervoor afhankelijk van zon en wind. In de streek waar de alpaca vandaan komt (Zuid-America) kan het ’s nachts behoorlijk vriezen. Dan is het belangrijk dat het cria droog is.

Aangezien we onze merries dagelijks observeren herkennen we ‘afwijkend gedrag’. Sommige merries zonderen zich wat af van de rest van de groep. Of ze hummen en kreunen wat vaker dan normaal. Of ze zijn sneller geïrriteerd als een andere merrie of een cria te dicht in haar buurt komt. Voor ons is dit een teken dat de bevalling in aantocht is en houden we de merrie extra goed in de gaten. Liefst van een afstandje, want de alpaca’s vinden het het prettigst als ze zoveel mogelijk met rust gelaten worden.

Bij een bevalling is het onze taak om te weten hoe een ‘normale’ geboorte verloopt en wanneer ingrijpen gewenst of zelfs noodzakelijk is.

Normale tekenen van een op handen zijnde bevalling kunnen zijn:

 • een (licht) opzwellende uier
 • de vulva staat wat open
 • de merrie gaat vaker liggen dan normaal
 • de merrie is wat onrustig
 • Bij een normale cria-geboorte zullen het kopje (neusje) en de voorpootjes als eerste te zien zijn.
  Is dit niet het geval, dan kan het zijn dat een schoudertje blijft ‘hangen’, het cria in stuitligging ligt, er sprake is van een teruggeslagen hals of van een gehoekte hals. Onervaren alpacahouders doen er goed aan in deze situaties een dierenarts te raadplegen. 90-95% van de geboortes verloopt normaal. Heb geduld en raak niet in paniek. Bij twijfel: raadpleeg de dierenarts.

  Het kan soms best voorkomen dat een cria 15-30 minuten aan de achterzijde uit de merrie hangt, terwijl de merrie rustig staat te grazen. Dat is heel normaal. Het slijm kan dan goed uit de longen van het cria lopen. De fase vanaf het moment dat het snoetje en de voorpootjes zichtbaar zijn tot het moment van volledige geboorte duurt maximaal zo’n 30 minuten.

  Binnen 4-6 uur na de geboorte moet ook de placenta eraf gekomen zijn. Sommige merries voelen zich nog wat ongemakkelijk (ivm weeën) en staan het cria nog niet toe om te drinken. Wij hebben het zelf nog niet meegemaakt dat de placenta er niet af kwam. Indien de placenta er na 6 uur nog niet af is: raadpleeg de dierenarts.